Odmowa przyjęcia mandatu,sprawa skierowana do sądu grodzkieg

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamel_waw
    Drive
    • 2010
    • 44

Miałem podobną sytuację tyle że mi policjanci chcieli wmówić, że opuściłem skrzyżowanie na czerwonym, mimo że było to na pomarańczowym - według policjantów żółtym . Odmówiłem przyjęcia mandatu i miał być sąd. Oczywiście ani sądu ani słychu po całej akcji nie było. Nic nie podpisywałem, co według prawa oznacza że mnie tam nie było. Jak się odmawia przyjęcie mandatu to tez trzeba taką odmowę podpisać, więc jeśli nic takiego nie miało miejsca mogą Ci naskoczyć. Szerokości.

Komentarz

• B_KRK
      Drive
      • 2009
      • 73

Zamieszczone przez kamel_waw
      Miałem podobną sytuację tyle że mi policjanci chcieli wmówić, że opuściłem skrzyżowanie na czerwonym, mimo że było to na pomarańczowym - według policjantów żółtym . Odmówiłem przyjęcia mandatu i miał być sąd. Oczywiście ani sądu ani słychu po całej akcji nie było. Nic nie podpisywałem, co według prawa oznacza że mnie tam nie było. Jak się odmawia przyjęcie mandatu to tez trzeba taką odmowę podpisać, więc jeśli nic takiego nie miało miejsca mogą Ci naskoczyć. Szerokości.
      nic nie podano mi do podpisu
      bottomless red piggybank

Komentarz

• droopsio
        Drive
        • 2008
        • 57

przerabiałem historię z sądem grodzkim w ubiegłym roku - w momencie sporządzania wniosku Ty nic nie podpisujesz. Sprawa wygląda następująco (jeśli oczywiście policjanci złożą wniosek):
        1) na bazie ich notatki - sprawa jest analizowana wewnętrznie przez policję (która potwierdza wersję tych, którzy Cię zatrzymali)
        2) po ok 2-3 m-cach dostajesz wezwanie ze "swojej" komendy (wg adresu zameldowania) na stawienie się i złożenie wyjaśnień. Tutaj pomimo terminu wyznaczonego z góry możesz sobie termin spotkania opóźnić. W moim wypadku wydarzenie (rzekomy brak świateł) miało miejsce w Rzeszowie, a wyjaśnienia składałem w Poznaniu
        3) na komendzie zostaniesz poproszony o potwierdzenie że nie zgadzasz się z decyzją policjantów oraz o przedstawienie swojej wersji wydarzeń
        4) całość przekazywana jest do odpowiedniego (miejsce zdarzenia) sądu, który w wypadku wykroczeń drogowych wydaje decyzje zaocznie w pierwszej kolejności (na ogół potwierdzającą decyzję policjantów)
        5) dostajesz czas na ew. odwołanie się od decyzji - wtedy następuje rozprawa. W wypadku kiedy decydujesz się na rozprawę - warto mieć ze sobą prawnika (wtedy na ogół udaje się wybronić), inaczej sąd raczej przyzna rację policjantom.

w moim wypadku ja ukończyłem procedurę na pkt 4. Zakończyło się to tym, iż została podtrzymana kwota mandatu i dodano 13 PLN kosztów. Co najważniejsze - całość zajęła naszej administracji państwowej 8 m-cy, a więc przyznane za wykroczenie punkty obowiązywały tylko przez 4 m-ce (pkt zostały naliczone od dnia popełnienia wykroczenia ) Wniosek jest taki, iż jedynie wykorzystując istniejące możliwości prawne "zaoszczędziłem" sobie 8 m-cy jeśli chodzi o saldo punktów.
        Co do udowodnienia swojej racji - niestety ale bez prawnika raczej nic nie zdziałasz. Mam znajomego, który mając brata prawnika wygrał już w sądach chyba ze 20 spraw
        Ja z kolei nauczyłem się tego, iż jeśli wykroczenie nie jest ewidentne - a więc jest moje słowo vs słowo policji - mandatów nie należy przyjmować

Czekaj sobie spokojnie - jeśli coś przyjdzie do Ciebie - uprzejmie i spokojnie składaj zeznania. Być może sąd nawet zmniejszy mandat bez Twojego udziału.
        Jeśli za wszelką cenę chcesz udowodnić swoją rację - poszukaj prawnika, który poprowadzi sprawę.

Sorka za przydługi wywód, ale chciałem w pełny sposób opisać całą historię

pzdr

Komentarz

• tomkr82
          Drive
          • 2009
          • 52

mylisz się kolego kamel_waw, żadnej odmowy się nie podpisuje. Odmawiasz i tyle. Policjanci wszystko mają w notatniku tj twoje dane oraz dane pojazdu z dowodu rejestracyjnego potwierdzone w chwili sprawdzania ciebie w systemie informatycznym i ten slad zostaje, wiec nie pisz bzdur. Jesli Ci nic ni eprzyszlo to znaczy, ze Policjanci mieli dobry dzien i nie nasmaroali na Ciebie notatki a jedynie zapisali, ze Cie pouczyli.
          Toma

Komentarz

• Hunter
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1655

na podstawie czego monitoring może Koledze B_KRK wydać nagranie? Wydaje mi się, że to trochę porywanie się z motyką na słońce... Nie ma żadnego papieru od policji, to nie sądzę żeby na prośbę ot tak, udostępnili takie nagranie. To takie moje prywatne zdanie. Wg mnie trzeba czekać na to, jak się ta sytuacja rozwinie. Przyjdzie coś, to wtedy się sprawą zająć, a nie ma co się martwić na zapas :wink:
            ...nie ma to jak Octavia :drive:
            >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Re: Odmowa przyjęcia mandatu,sprawa skierowana do sądu grodz

Zamieszczone przez kazik4x4
              Zamieszczone przez B_KRK
              Witam
              Ten dział jest od problemów i usterek. Treść tematu można zaliczyć pod "problem" więc proszę o nie usuwanie tematu.
              Wczoraj zatrzymała mnie policja za rzekomy przejazd na czerwonym świetle. Wjeżdżając na skrzyżowanie światło było zielone (dodam tylko, że nie była to "drogówka" tylko prewencja). Pan policjant, który notabene był bardzo niemiły chciał ukarać mnie mandatem w wysokości pięciuset złotych. Na nic zdały się moje tłumaczenia, że wjechałem na skrzyżowanie jak paliło się światło zielone. Mandatu nie przyjąłem. Panowie nie mieli żadnego nagrania. Jest ich słowo przeciwko mojemu słowu. Nie jechałem sam, mam świadka potwierdzającego moją wersję. Podejrzewam, że słowo policjanta jest więcej warte niż moje, ale czy jest jakaś szansa?Pan policjant powiedział, że niedługo przyjdzie mi wniosek z sądu. W ogóle czy można taki wniosek sporządzić bez mojego podpisu? Czy zostanę wezwany na rozprawę czy odbędzie się ona bez mojego udziału? Będę wdzięczny za poradę

Miałem identyczną sytuację parę lat temu
              Propozycja była też 500pln. Odmówiłem.
              W sądzie grodzkim dostałem 100pln + koszty 16,50,-

Dlaczego taki mały mandat dostałeś? A co z punktami?
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Bialy
                Rider
                • 2009
                • 306

Mnie straż miejska zatrzymała jak wjechałem do Urzędu SKarbowego (obok jest znak Zakaz ruchu w obu kierunkach), a ja wjechałem tam bo chciałem zawrócić (tyłem bardzo ciężko się stamtąd wyjeżdża) podchodzi kobitka i do mnie, że mandat. To ja mówię, że nie przyjmuje. Zrobili zdjęcie samochodu tel. komórkowym (na zdjęciu nie widać znaku) i kazali jechać, żadne wezwanie nie przyszło jeszcze, a było to 27 grudnia 2009.

A co do sądów Grodzkich to słyszałem, że je zlikwidowali, to prawda?

Komentarz

• Quest
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 232

Zamieszczone przez Bialy
                  A co do sądów Grodzkich to słyszałem, że je zlikwidowali, to prawda?
                  Tak
                  Człowiek wiedzy żyje działając, a nie myśląc o działaniu, ani też myśląc, co pomyśli, kiedy skończy działać.

Komentarz

• kamel_waw
                    Drive
                    • 2010
                    • 44

Zamieszczone przez tomkr82
                    mylisz się kolego kamel_waw, żadnej odmowy się nie podpisuje. Odmawiasz i tyle. Policjanci wszystko mają w notatniku tj twoje dane oraz dane pojazdu z dowodu rejestracyjnego potwierdzone w chwili sprawdzania ciebie w systemie informatycznym i ten slad zostaje, wiec nie pisz bzdur. Jesli Ci nic ni eprzyszlo to znaczy, ze Policjanci mieli dobry dzien i nie nasmaroali na Ciebie notatki a jedynie zapisali, ze Cie pouczyli.
                    Wydaje mi się, że Ty kolego się mylisz. W takiej sytuacji o której mówisz każdego można wysłać do sądu grodzkiego nawet go nie zatrzymując. Wystarczą dane pojazdu i kierowcy. A co to dla policjanta za problem takie dane wyczarować a potem nawet bez Twojej wiedzy wysłać do sądu i tym sposobem wyrobić sobie normę miesięczną?
                    Ja konsultowałem sprawę ze znajomym policjantem i jasno powiedział: jak nic nie podpisałeś to nic na Ciebie nie mają. Odmowa przyjęcia mandatu musi być podpisana przez odmawijającego.

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Wydaje mi się, że Ty kolego się mylisz. W takiej sytuacji o której mówisz każdego można wysłać do sądu grodzkiego nawet go nie zatrzymując. Wystarczą dane pojazdu i kierowcy. A co to dla policjanta za problem takie dane wyczarować a potem nawet bez Twojej wiedzy wysłać do sądu i tym sposobem wyrobić sobie normę miesięczną?
                      Ja konsultowałem sprawę ze znajomym policjantem i jasno powiedział: jak nic nie podpisałeś to nic na Ciebie nie mają. Odmowa przyjęcia mandatu musi być podpisana przez odmawijającego.
                      Niestety ale się mylisz.

Jak nie podpiszesz mandatu, to policjant sporządza notatkę na podstawie której komendant wnosi o ukaranie do Sądu Rejonowego (występuje w tym wypadku jako oskarżyciel) a ci policjanci którzy widzieli zdarzenie są świadkami w sprawie. Sędzia przesłuchuje świadków policjantów (i innych wskazanych przez kierowcę), analizuje inne dowody (jak są) i wydaje wyrok.

Niestety z reguły sędziowie dają wiarę policjantom.

Komentarz

• krzysiek1974
                        Rider
                        • 2009
                        • 323

Zamieszczone przez loyd
                        Niestety ale się mylisz.

Jak nie podpiszesz mandatu, to policjant sporządza notatkę na podstawie której komendant wnosi o ukaranie do Sądu Rejonowego (występuje w tym wypadku jako oskarżyciel) a ci policjanci którzy widzieli zdarzenie są świadkami w sprawie. Sędzia przesłuchuje świadków policjantów (i innych wskazanych przez kierowcę), analizuje inne dowody (jak są) i wydaje wyrok.

loyd - wyrok czy orzeczenie? Pytam, bo wyrok zawsze kojarzył mi się z Sądem Karnym - a co za tytm idzie, po wyroku nie dostaniesz zaświadczenia o niekaralności. Czy zatem gdy Sąd Grodzki wyda wyrok/orzeczenie w sprawie mandatu karnego, który przecież nie waży przy wydawaniu zawiadczenia o niekaralności, to wpłynie t już na wydanie zaświadczenia (jeżeli Sąd uzna winę kierowcy - oczywiście)?

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Wyrok, z tym, że nie wpisuje się go KRK bo jest wydany w sprawie wykroczenia a nie przestępstwa (rejestruje się przestępstwa).

Komentarz

• B_KRK
                            Drive
                            • 2009
                            • 73

Zamieszczone przez krzysiek1974
                            Zamieszczone przez loyd
                            Niestety ale się mylisz.

loyd - wyrok czy orzeczenie? Pytam, bo wyrok zawsze kojarzył mi się z Sądem Karnym - a co za tytm idzie, po wyroku nie dostaniesz zaświadczenia o niekaralności. Czy zatem gdy Sąd Grodzki wyda wyrok/orzeczenie w sprawie mandatu karnego, który przecież nie waży przy wydawaniu zawiadczenia o niekaralności, to wpłynie t już na wydanie zaświadczenia (jeżeli Sąd uzna winę kierowcy - oczywiście)?
                            no właśnie czy jak sąd każe mi zaplacic mandat to bede uznany jako karany?
                            bottomless red piggybank

Komentarz

• Matis68
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 195

Ja zapłaciłem mniej niż kwota , jaką żądali policjanci. Już dokładnie nie pamiętam , ale po sprawdzeniu mego ówczesnego stanu majątkowego ( studenckiego) dostałem coś 50 zł mandatu i koszta ..policjantom kopary opadły , a ja nie posiadałem sie z radości. Ale stres był , oprócz tego musiałem wziąść wolne w ten dzień - musisz sam podjąć decyzje czy ci sie opłaca :diabelski_usmiech
                              http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• dero
                                Drive
                                • 2008
                                • 53

Ustawa z dnia 24 maja 2000 r. o Krajowym Rejestrze Karnym mówi, że:

Art. 1.
                                2. W Rejestrze gromadzi się dane o osobach:
                                1) prawomocnie skazanych za przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
                                2) przeciwko którym prawomocnie warunkowo umorzono postępowanie karne w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
                                3) przeciwko którym prawomocnie umorzono postępowanie karne w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe na podstawie amnestii,
                                4) prawomocnie skazanych przez sądy państw obcych, wobec których kara lub środek karny wykonywane są w Rzeczypospolitej Polskiej,
                                5) wobec których prawomocnie orzeczono środki zabezpieczające w sprawach
                                o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
                                6) nieletnich, wobec których prawomocnie orzeczono środki wychowawcze,
                                poprawcze lub leczniczo-wychowawcze albo którym wymierzono karę na
                                podstawie art. 13 lub art. 94 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich (Dz. U. Nr 35, poz. 228, z 1992 r. Nr 24,
                                poz. 101, z 1995 r. Nr 89, poz. 443, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 1999 r. Nr
                                83, poz. 931 i z 2000 r. Nr 12, poz. 136), zwanej dalej „ustawą o postępowaniu w sprawach nieletnich”,
                                7) prawomocnie skazanych za wykroczenia na karę aresztu,
                                8) poszukiwanych listem gończym,
                                9) tymczasowo aresztowanych,
                                10) nieletnich umieszczonych w schroniskach dla nieletnich.
                                3. W Rejestrze gromadzi się również dane o podmiotach zbiorowych, wobec których prawomocnie orzeczono karę pieniężną, przepadek, zakaz lub podanie wyroku do publicznej wiadomości, na podstawie ustawy z dnia 28 października 2002 r. o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary (Dz. U. Nr 197, poz. 1661).

Tak więc jeśli płaci się grzywnę za popełnione wykroczenie to w ogóle nie jest to odnotowywane w krk
                                WCI

Komentarz

• B_KRK
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 73

nie ma się na razie co spinać zobaczymy jak dostane jakieś wezwanie albo pisma
                                  bottomless red piggybank

Komentarz

• bzik13
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 514

Jak już wcześniej proponowali koledzy, zorientuj się co do kamer. Prawdopodobnie pracują w tzw. pętli i za kilka tygodni nie będzie śladu po nagraniu. Podejdź poproś, może się zgodzą na wydanie materiału. Zapytanie nic nie kosztuje
                                    Mój liftback scout

Komentarz

• Jeżyk
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 691

B_KRK, a to było w Krakowie? Jeśli tak to idź do ZIKiT-u na ul. Centralnej. Oni będą wiedzieć kto jest zarządcą terenu i gdzie się zgłosić po kopię filmu z kamery. Nie jest to takie proste wyciągnąć filmik z kamery. Najlepiej byłoby gdyby sąd wystąpił o to do nich tylko musi wiedzieć do kogo ma wystąpić. Możesz jeszcze poszukać w necie archiwizowanych obrazów z kamer na ulicach Krakowa. Jest tego trochę, nawet nie zdajemy sobie sprawy ile. I jeszcze jedno, jak wygrasz sprawę to możesz skarżyć tego policmajstra o zniesławienie, obrazę, fałszywe oskarżenie, utratę zdrowia i co Ci tylko przyjdzie do głowy. Po przegranej sprawie policjant wylatuje ze służby bo nie może być nim osoba karana np za fałszywe oskarżenie. Jak mi kiedyś na Rondzie Barei facet z CBŚ zajechał drogę a potem jeszcze pyskował, że to moja wina to poprosiłem o przyjazd drogówkę i powiedziałem im o co chodzi a jak mają z tym problem to tam są kamery i można bardzo ładnie gościa wkopać. Po moim pytaniu czy chce żebym złożył doniesienie do prokuratury o fałszywe oskarżenie gość z CBŚ się zwinął w trąbkę i pojechał w pi..u. Powodzenia Ci życzę i nie daj się!
                                      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• bzik13
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 514

Zamieszczone przez Jeżyk
                                        Najlepiej byłoby gdyby sąd wystąpił o to do nich tylko musi wiedzieć do kogo ma wystąpić.
                                        To nie musi być sąd, możesz wnioskować o to podczas przesłuchania na policji. Z tym, że dobrze by było abyś wskazał do kogo należy kamera monitorująca obszar będący w Twoim zainteresowaniu.
                                        Mój liftback scout

Komentarz

• daszek
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 239
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                          http://www.echodnia.eu/ap...T0302/193531822 i co Wy na to?
                                          hehe, mocne, swoją drogą jest to przykład na unowocześnienie i stosowanie video-rejestratorów.

większej bzdury nie słyszałem :wink:

A wracając do pytania kolegi B_KRK, w niedługim czasie możesz dostać zaproszenie do miejscowej komendy czy komisariatu policji, gdzie zostaniesz przesłuchany jako podejrzany o popełnienie wykroczenia. Jeżeli takowego nie dostaniesz, to znaczy, że sprawa od razu zostanie przesłana do sądu.
                                          Generalnie warto przejechać się do sądu, ponieważ gliniarzy nie interesują Twoje tłumaczenia, np. oślepiło mnie słońce, nie dało rady hamować, bo pojazd za mną jechał szybko i bałem się, że we mnie wjedzie, itp., natomiast sąd może je uwzględnić i zastosować mniejszą grzywnę. Punkty pewno i tak ci naliczą.
                                          zdroofko
                                          daszek
                                          http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• deviltomek
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 246

nawet jesli uznają twoją winę (a uznają ) to dostaniesz max 200zł + 50zł kosztów sądowych. Poza tym jesli mandatu nie wypisał to nie miałeś czego odmawiać jesli wypisał i nie podpisałeś to wtedy kieruje do sądu- ja miałem podobną sytuacje- niby wymusiłem radiowozowi (teren osiedla dopuszczalna 20kmh) skrzyzowanie patrze wolne wyjezdzam i nagle pisk opon a pozniej koguty wzieli mnie do radiowozu i wciskali ze wymusilem i mowili mandat 500zł ja im mowie ze ich slady chamowania mają ponad 20m wiec jak mialem ich widziec zza łuku to powiedzieli ze do sądu sprawa- mineło 5 lat i nic nie przyszło bo dobrze wiedzieli ze są straceni to tez była prewencja. a ostatnio kolega nie przyjaz mandatu za predkosc (przekroczyl o 23km) gliniarz dawal 400zł w sądzie przyznali mu wlasnie 200zł + koszty 50zł ale on mial mandat wypisany a nie tak jak ty

[ Dodano: Sob 08 Maj, 10 19:45 ]
                                            bo jak masz przyjac mandat którego nie ma

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

Zamieszczone przez Jeżyk
                                              B_KRK I jeszcze jedno, jak wygrasz sprawę to możesz skarżyć tego policmajstra o zniesławienie, obrazę, fałszywe oskarżenie, utratę zdrowia i co Ci tylko przyjdzie do głowy. Po przegranej sprawie policjant wylatuje ze służby bo nie może być nim osoba karana np za fałszywe oskarżenie.
                                              Co paliłeś ?

Komentarz

• martinl
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 133
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez bzik13
                                                Jak już wcześniej proponowali koledzy, zorientuj się co do kamer. Prawdopodobnie pracują w tzw. pętli i za kilka tygodni nie będzie śladu po nagraniu. Podejdź poproś, może się zgodzą na wydanie materiału. Zapytanie nic nie kosztuje
                                                Kamery na tym "rondzie" służą tylko do wideodetekcji (sposób sterowania światłami). Jedyne o co można się pokusić to obraz z kamer traxelektronik również zainstalowanych na tym skrzyżowaniu. Niestety nie obejmują one relacji, w której jechał nasz kolega.
                                                1.9 TDI rulezzz...
                                                Było 116.6HP 287,4Nm
                                                Jest 139,6HP 325,5 Nm
                                                Beżowa strzała kombi

Komentarz

• B_KRK
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 73

Zamieszczone przez deviltomek
                                                  nawet jesli uznają twoją winę (a uznają ) to dostaniesz max 200zł + 50zł kosztów sądowych. Poza tym jesli mandatu nie wypisał to nie miałeś czego odmawiać jesli wypisał i nie podpisałeś to wtedy kieruje do sądu- ja miałem podobną sytuacje- niby wymusiłem radiowozowi (teren osiedla dopuszczalna 20kmh) skrzyzowanie patrze wolne wyjezdzam i nagle pisk opon a pozniej koguty wzieli mnie do radiowozu i wciskali ze wymusilem i mowili mandat 500zł ja im mowie ze ich slady chamowania mają ponad 20m wiec jak mialem ich widziec zza łuku to powiedzieli ze do sądu sprawa- mineło 5 lat i nic nie przyszło bo dobrze wiedzieli ze są straceni to tez była prewencja. a ostatnio kolega nie przyjaz mandatu za predkosc (przekroczyl o 23km) gliniarz dawal 400zł w sądzie przyznali mu wlasnie 200zł + koszty 50zł ale on mial mandat wypisany a nie tak jak ty

[ Dodano: Sob 08 Maj, 10 19:45 ]
                                                  bo jak masz przyjac mandat którego nie ma
                                                  Kazał mi siedzieć w samochodzie, wziął dokumenty i poszedł do radiowozu. Może w tym czasie wypisał mandat?Potem pytał czy przyjmuje, ja powiedziałem, że nie i powiedział, żebym się spodziewał wezwania do SG..mogło tak być
                                                  bottomless red piggybank

Komentarz

• westwi78
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2940

Mandat zostaje wypisany PO pytaniu o jego przyjęcie. Możesz się oczywiście rozmyślić i nie podpisywać go, to tak samo jakbyś odmówił przyjęcia i wtedy też zostaje sporządzony wniosek o ukaranie do Sądu. Tak że czekaj na rozwój wypadków. Na ewentualnej rozprawie nie atakuj policjantów, tylko spokojnie wyjaśnij sytuacje jaka zaistniała. A zdarzyć się może wszystko

Komentarz

Pracuję...